Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2014 12:21 - Гамизов за енергетиката
Автор: ssvetozar Категория: Политика   
Прочетен: 838 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вчера случайно попаднах на някакво предаване по ТВ Скат, където говореше Стефан Гамизов.  Той доста просто обясни положението в българската енергетика( разбира се, това са неговите виждания, аз не съм компетентен доколко са истина).  За мене обаче беше полезно, за пръв път чух всичко така ясно обяснено. Понеже може да е полезно още за някого, ще нахвърля тук основното :

Потребителите купуват ток от ерепетата( ЧЕЗ и прочее). Според Гамизов тези ерепета са безсмислени и естествено печелят, но не тук се определя високата цена на тока и даже да се махнат ерепетата нищо особено няма да се измени.
Ерепетата купуват ток от НЕК. 
НЕК купува ток от производителите (ел. централи). Купува го обаче по интересен начин.
Със скъпите производители ( ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 , ВЕИ-тата, тецове на Ковачки и т.н. ) НЕК има дългосрочни договори за скъпа цена и фиксиран обем( количество ел.енергия).  И понеже ел.консумацията на България е определено количество, то след като НЕК изкупи скъпия ток по договорите, то той може да допълни количеството, като купи евтин ток от държавната ТЕЦ Марица Изток 2 и  АЕЦ Козлодуй.  След това тока( т.н. микс)  се продава на средна цена на ерепетата, но цената все едно е висока.
Тъй като евтините на производители на ток в България остават с излишъци, то тези излишъци се изнасят от определени фирми и съседните ни страни получават евтин ток.
Тъй като НЕК продава тока на по-ниска цена отколкото го купува( защото имаче тока за населението ще е още по-непосилен), то НЕК непрекъснато трупа дългове и върви към фалит. Според Гамизов целта на правителството на Орешарски е била именно да се фалира НЕК, за да се присвоят активите му.
Т.е. основният проблем в българската енергетика са мафиотските договори, които оскъпяват тока.  Според Гамизов тези договори могат да се развалят без особени последствия, тъй като не са на пазарен принцип, а ЕС не толерира такива договори. Той каза, че подобни договори са били развалени в Унгария и Полша без последствия.



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ssvetozar
Категория: Политика
Прочетен: 776835
Постинги: 485
Коментари: 659
Гласове: 490
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930