Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2015 23:11 - БОЖИДАР ДИМИТРОВ " ВЕЧЕ НЕ СМЕ ОНИЯ МРИСНИ ЧЕРНИ ЦИГАНИ ВЪВ ФРАНЦИЯ
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 1590 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
и     Божидар Димитров: Вече не сме ония мръсни черни цигани във Франция Главният комисар на изложбата в Лувъра за „мощния бизнес десант“, „неуморните хейтъри“ и „едната цица навън“ image

Божидар Димитров. Снимка БГНЕС

Клуб Z

Директорът на Националния исторически музей и главен комисар на българската изложба в музея Лувър в столицата на Франция Париж Божидар Димитров публикува авторска статия в пловдивския вестник „Марица“, в която изрежда ползите от мероприятието.

Според него дивидентите са „в културно, познавателно и образователно отношение". Предлагаме ви някои от цитатите дословно, заради тяхната неповторима експресивност и инфомационна стойност:

За превъзходството:

Без да се обиждат днешните французи, но древните тракийци са малко по-напред в цивилизационно отношение от галите. Демонстрираме го с тези блестящи златни съкровища, каквито галите нямат. Тяхната цивилизация е дървено-глинено-бронзова. Докато ние имаме и дърво, и бронз, и глина, но имаме и злато, и сребро, и то в изобилие.

За бизнеса:

Има и трети важен ефект - изложбите във Франция са съпътствани с мощен бизнес десант начело с министъра на икономиката Божидар Лукарски. Участващите български бизнесмени, които вложиха пари в правенето на тази изложба по покана на Френския културен институт, успяха да завържат контакти с френски фирми, които бяха поканени да инвестират в България. Със сигурност ще бъдат изкушени да се възползват от ниското данъчно облагане и доста по-евтина работна ръка у нас. Досега ги спираше корупцията, срещу която в момента някои институции водят борба с пълна сила.

За имиджа:

Много важни са дивидентите в посока подобряване на имиджа на България. При всички случаи вече не сме само ония мръсни черни цигани, които грабят, изнасилват и убиват французи и французойки, с което ни познава тая част на света и които Франция периодично ни връща на тлъсти порции, за да се върнат след няколко дни отново там. Вече става ясно, че сме и нещо друго - дори нещо повече от тях във вековете назад. За съжаление, не и сега.

За интернет:

Нека кажа и за неуморните хейтъри, които тръбят в интернет, че България си плаща щедро, за да излага съкровища по света. В случая - в Лувъра. Не е вярно, разбира се. От времето на Людмила Живкова се носят такива слухове, нищо, че тогава нямаше интернет. Изложбата ни в Лувъра е като всяка изложба - част от разходите поема френската страна, друга част - българската. Като главен комисар на изложбата не виждам нищо по-различно от тези близо 120 изложби, които съм правил от 1974 г. досега.

За министъра:

А Вежди Рашидов е майстор, просто е такъв - сваля много бързо дистанцията между себе си и съответния френски министър. Казва направо: "Наздраве, приятел, дай сега да направим една изложба!" Така бе постигнато съгласие, започнахме да работим и накрая изложбата стана. Понякога и детските мечти на министрите се сбъдват.

А сега накъде:

Накъде след Лувъра, след като Бойко Борисов заяви, че Вежди е вдигнал много високо летвата? Следват Бритиш музеум и Кремъл. Връщам се от Кремълския музей в центъра на Велика Русия. След 2 години там ще правим изложба на съкровищата на Българската автокефална архиепископия в Охрид.

Вежди ми говори за Британския музей, основан през 1753 г., с 6 милиона посетители годишно - там ще бъде изложена изложбата на тракийското злато. 

За Америка:

Ако ме питате за Америка, в Метрополитън сме били в началото на 90-те. Както американците си знаят - красиви девойки, облечени като тракийки, едната цица навън, танцуват пред стълбите на Метрополитън. Ние принадлежим на Европа, част от нея сме, не само географски, но и политически, икономически, културно. Нека първо да обиколим големите европейски центрове. Там трябва да ходим, Америка ще почака.





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10387770
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930