Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2016 23:25 - Фронтекс обвинява НПО-та в сговор с каналджии на мигранти
Автор: ssvetozar Категория: Политика   
Прочетен: 598 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс) обвини неправителствени организации, действащи в Средиземноморието, за сътрудничество с каналджии на мигранти. Това е посочено в конфиденциален доклад на Фронтекс, цитиран от "Файненшъл таймс". 
...

В конфиденциален доклад, изготвен миналия месец, Франтекс посочва, че мигрантите, още преди да отпътуват, получават прецизни указания, които да следват, за да се доберат до плавателни съдове на неправителствени организации.
Агенцията отправи недвусмислени обвинения в друг доклад от миналата седмица, в който се докладва случай, в който криминални мрежи извършват контрабанда на мигранти директно на плавателни съдове на НПО.
...
В доклада, който е раздаден на дипломати и представители на ЕС, се казва още, че мигрантите, спасени от лодки на НПО, често отказват да сътрудничат на експертите, които трябва да проучат самоличността им. Някои от тях заявяват, че "са били предупредени (от НПО-та) да не сътрудничат с италианските правоохранителни органи или с Фронтекс".
Към октомври т.г. броят на спасителните операции, предприети след подаване на сигнал за бедствие, е спаднал приблизително с две трети и сега е един на десет, по данни на Фронтекс. Това намаление съвпада с увеличението на спасителните операции, осъществени от НПО-та в Средиземноморието. През октомври НПО-та са провели 40 на сто от спасителните акции, което е сериозен ръст в сравнение с началото на годината, когато са били едва 5 на сто.
Фронтекс допуска, че тази промяна се дължи на факта, че НПО-тата оперират по-близо до либийските териториални води, както и заради светлинните сигнали от спасителните лодки на НПО-та, действащи като "насочващ лъч за мигрантите".
Организациите реагираха гневно на обвиненията. Те казват, че спадът на подадените сигнали за бедствие от мигрантските лодки се дължи на нарасналите спасителни усилия, което означава, че хората биват спасявани преди ситуацията да се влоши.
"Ние активно издирваме бедстващи лодки. Ние ги засичаме по-рано. Това е реакция на нуждите, които ние виждаме в морето", коментира хуманитарен съветник от организацията "Лекари без граници" (Mйdecins Sans Frontiиres), който управлява две спасителни лодки.
...
Фронтекс обвинява НПО-тата и за това, че не помагат в разследването на каналджии, като отказват да събират оставени от тях вещи и предмети в спасителните лодки. "Ние имаме задължение да помагаме за спасяването на живота им, а не да изпълняваме функциите на силови органи", коментира организацията "Спасете децата" (Save the Children), която е спасила 2 400 човека през октомври и ноември.
Европейската комисия обмисля дали е нужен по-стриктен контрол върху дейността на НПО-тата, изпълняващи спасителни мисии, но засега не се предвижда специално законодателство.
Представител на германската организация "Sea Watch", която извършва спасителни операции, твърди, че в стремежа си да възпре миграцията с всички средства, ЕС се опитва да криминализира усилията на НПО-тата в Средиземноморието.

www.mediapool.bg/fronteks-obvinyava-npo-ta-v-sgovor-s-kanaldzhii-na-migranti-news257799.html




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ssvetozar
Категория: Политика
Прочетен: 776088
Постинги: 485
Коментари: 659
Гласове: 490
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930