Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2018 15:33 - СИРОПИРАН СЛАДКИШ "ТЮЛ ПЕРДЕ ТАТСАЛЪ"
Автор: radi2018 Категория: Рецепти   
Прочетен: 1148 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
image

Необходими продукти за правоъгълна тавичка с размери 32 х 18 см:


1 пакет (500 гр) фини кори за баница 
2/3 ч.ч. пшеничен грис
1 ч.ч. натрошени непечени орехи 

 


За заливката: 

2 яйца
2/3 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио (растителна мазнина без мирис)
1 пакет (10 гр) бакпулвер
1 пакет (10 гр) ванилова захар

За сиропа:

3 ч.ч. вода
3 ч.ч захар
сокът от 1 портокал 

Корите, с които се прави сладкишът, трябва да са много пресни и меки, иначе просто няма да се получи. 

Тавичката предварително намазваме с малко олио.

Фурната загряваме до 200 градуса

За да подредим сладкиша, трябва на широка и равна повърхност да разстиламе корите една по една.

После поръсваме всяка кора равномерно със сух суров грис и натрошени ядки.

Хващаме кората от единия край в двата и ъгъла с палеца и показалеца на двете ни ръце, за да я наберем леко, после с приплъзване избутваме с палците вече набрания край на кората в посока навън от нашето тяло и с другите пръсти набираме и нагъваме кората така, както се нагъва плат. Кората се нагъва като хармоника.

Пренасяме нагънатата кора в тавичката и я подреждаме успоредно на едната страна, изправена, така че гънките да са видими от горната страна.

По този начин поръсваме с пълнеж, нагъваме и подреждаме всички останали кори.

Трябва в края да получим в тавата ефекта на нагънато перде .

Така нагънатите кори поставяме в загрятата фурна, да се запекат до бледо-златисто.

Изваждаме ги и наръсваме отгоре с натрошени ядки.

После връщаме във фурната за още няколко минути, за да се запекат и ядките съвсем малко.

През това време в купичка разбиваме двете яйца със захарта, добавяме олиото, млякото, ванилията и бакпулвера и разбиваме с домакинска тел (не с миксер), до хомогенност.

Леко запечените кори с ядки поливаме равномерно с подготвената течна смес, като се стремим да поливаме повече от нея между "гънките на пердето".

Връщаме тавичката във фурната и следим сладкишът да се изпече до стягане на заливката. За да не прегори от горната страна, покриваме с алуминиево фолио. Добре е сладкишът да остане светло-златист, така е най-апетитен.

Изваждаме от фурната и го оставяме в тавичката върху решетка, за да се изстуди напълно.

През това време приготвяме сиропа от вода и захар. Варим сместа, докато получим златисто-жълт гъст захарен сироп. Добавяме портокалов сок на вкус.

Изстудения сладкиш заливаме с горещ сироп.

Заливаме обилно, сиропът никога не е излишен. В сладкиша ни има и сух изпечен грис и той трябва добре да се напои.

Изчакваме поне два часа сиропът да напои добре сладкиша и да се изстуди. После можем да разрежем и да сервираме.

Да ви е сладко!image



Тагове:   грис,   сладкиш,   сиропиран,   кори,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radi2018
Категория: Рецепти
Прочетен: 530068
Постинги: 269
Коментари: 150
Гласове: 288
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031