Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2015 14:21 - Година окупация на Крим.
Автор: ssvetozar Категория: Политика   
Прочетен: 4022 Коментари: 5 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Точно преди година, в нощта на 26-и срещу 27 февруари 2014 г. започва операцията по присъединяване на украинския черноморски полуостров Крим към Русия. Около 120 руски войници без опознавателни знаци (станали по-късно известни с ироничното "вежливи зелени човечета") с подкрепата и на местни доброволци завземат сградите на правителството и парламента (Върховния съвет) на автономната украинска република в Симферопол. В рамките на месец с помощта и на частите от руската военноморска база в Севастопол, но и на нови подкрепления (според руския в. "Новая газета" близо 1700 десантчици пристигат в този период на Крим), Русия осъществява отдавна замислен план и безкръвно завладява всички жизненоважни обекти на полуострова. Блокираните и обсадени в поделенията си украински военнослужещи се предават, а съпротивата им на отделни места е преодоляна чрез преговори между руски и украински командири. 

На 27 февруари под дулата на руските автомати Върховният съвет в Симферопол гласува за провеждане на референдум за присъединяване към Русия. Първоначалната дата е 25 май, но на 1 май новоназначеният председател на Съвета на министрите на Крим Сергей Аксьонов я изтегля с два месеца напред. На 11 март кримският парламент и градският съвет на Севастопол приемат декларация с намерението да провъзгласят независимостта на Крим от Украйна и влизането му в състава на Руската федерация - с което фактически предрешават и резултата от фарсовия референдум на 16 март. Непризнато от нито една международна организация и от никоя държава (освен Русия и нейните сепаратистки образувания в чужди страни - напр. Абхазия), но за сметка на това обслужено от 30-ина представени като "международни наблюдатели" европейци от крайно десни и крайно леви партии, обединени от примамливия звън на нефтогазовите рубли, народното допитване служи за циничен параван на безспорния факт. А той е: въоръжена окупация на чужда територия.

Окупацията същевременно показа и изключителния цинизъм на кремълската пропаганда. В началото Москва категорично отричаше присъствието на свои войски в Крим, кълнеше се, че не желае да вземе полуострова, повтаряше, че става дума за "стихийно възникнала самоотбрана", а президентът Владимир Путин дори твърдеше, че необозначените, но тежко въоръжени човечета с най-модерно оборудване всъщност можело да купят униформите си едва ли не от най-близкия магазин. "Русия не разглежда вариант за присъединяване на Крим. Това бяха местни сили за самоотбрана", каза Путин на 4 март. Само месец по-късно плочата се обърна. "Зад силите за самоотбрана на Крим стояха, разбиха се, наши военнослужещи. Те действаха много коректно, решително и професионално", рече Путин на 17 април. А през ноември вече никой не се учуди на директното му признание за анексията на Крим: "Да, не го крия. Разбира се, този факт ние никога не сме го криели. Нашите въоръжени сили, да го кажем директно, блокираха украинските въоръжени сили, разквартирувани в Крим" (в интервю за германската обществена телевизия ARD).

"Повест за това как неруски войник не от Русия защитава руснаци от неруснаци не в Русия" - този чудесен образец за диалектически материализъм а la Путин, появил се като реакция в социалните мрежи, разкрива освен всичко друго и какво ни чака оттук нататък в борбата за истината и очевадността. В един свят, в който все повече доминират информационните технологии и оръжия и в който най-перфидното средство за размазване на понятията - удобният релативизъм - размива и малкото опити за наричане на нещата с истинските им имена. Виждаме го днес и в драматичните събития в Източна Украйна, продължение на кримския сценарий. Москва инатливо продължава да отхвърля наличието на свои войници и въоръжение в Донбас и да настоява, че това са "спонтанно организирали се опълченци". А трагичният резултат всъщност е, че след подпалването на войната в Източна Украйна вече като че ли никой не си спомня за Крим. И полуостровът сякаш е "отписан", а западните държави са се примирили със създаденото от Русия фактическо положение. 

www.dnevnik.bg/analizi/2015/02/26/2480481_godina_okupaciia_na_krim_tri_spomena/




Гласувай:
19



1. tutankhamon661 - !!!!!!!!!!!!!!
27.02.2015 15:22

Абсолютни крадци! По същия начин могат да анексират България. Имало там руснаци! Ами да си ходят в Pусия. Tо ако ставаше така, всеки може да краде територия. После разни словоблудци ще го представят като “защита на руското население”. Имат право да го зaщатават на собствената си територия. Щом е на чужда, същото действие е агресия спрямо друга държава.

Няма място за спор: стигне ли се до война /а то ще се стигне, ако Путин и шантавите путлеристи не се приберат у дома и не се научат да мълчат там, където никой не им е разрешил да говорят/, виновна ще бъде Русия.

Тъпите червени галоши така и не разбраха, че никой няма да търпи кражбите на Путин вечно. Tой e този, който ще отстъпи. В противен случай планетата си заминава, отнасяйки всичко – включително червените кретени, които още си въобразяват, че ще им се размине. Но дори в последния си миг те пак няма да осъзнават личната си вина за унищожаването на нашия свят.

цитирай
2. slavimirgenchev1953 - Долу Путин и неговата кървава кегибистка хунта!
28.02.2015 13:04
Раша зад Урал за вечни времена, за да мирне светът!
цитирай
3. podvodni - Сори пичове, това е положението! ...
28.02.2015 15:13
Сори пичове, това е положението! Кримчани казаха НЕ на Киевският фашизъм и потърсиха сигурност в Русия.
Махалото извършва своят обратен ход с пъти по-висока скорост и за пъти по-кратко време като помита всичко гнило пред себе си. Властта на англо-сакса вече приключва и техният световен ред и модел се изчерпи.
Кофти тръпка, но това е част от процеса на еволюцията.
цитирай
4. bulgarianation - ......
04.03.2015 16:14
Посоченият източник в.Дневник
получава заедно с още медии
милиони от фондация "Америка за България"

и не може да представлява достоверен източник на информация

в днешно време всеки си е намерил някоя радиоточка,която да гъделичка егото и пристрастията му и така си върви живота
на истината майната И.

А ГЕРБ разчита основно на ДПС отдавна
но по Дневник няма да се прочете
цитирай
5. ssvetozar - Посоченият източник в. Дневник...
09.03.2015 17:36
bulgarianation написа:
Посоченият източник в.Дневник
получава заедно с още медии
милиони от фондация "Америка за България"

и не може да представлява достоверен източник на информация


Ако смятате че нещо не е вярно, кажете какво.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ssvetozar
Категория: Политика
Прочетен: 771418
Постинги: 485
Коментари: 659
Гласове: 490
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031