Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2022 16:01 - © Защо Грета Тунберг мълчи?
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 5359 Коментари: 8 Гласове:
14

Последна промяна: 22.10.2022 16:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
22.10.2022г.

     "Енергийната криза означава "много тъмна зима" за горите в Европа", пише Politico.
И публикува следната снимка :
image

Страните са силно разделени относно ролята, която трябва да играят горите за постигане на екологичните цели на блока 

Такива снимки у нас са ежедневие по вестниците и телевизиите, както и коментарите за цените на кубик дърва.
А българската гора от десетилетия расте и оредява, а тук–таме и изчезва в мрачни и тъмни времена.
"Изправени пред растящи цени на енергията и потенциални прекъсвания на електрозахранването, много правителства на ЕС облекчават правилата за дърводобив и насърчават хората да горят дърва, за да затоплят домовете си – нещо, което според активистите на кампаниите вещае катастрофа за вече уязвимите гори в Европа", пише списанието.
Ето как България стана водач в Евроколхоза – други страни следват българския пример – сеч на дървета за огрев. И то не за камините на богатите, а за печките на бедните.
"НПО и учени предупреждават, че потреблението на повече дървесина за гориво рискува да унищожи намаляващите гори и да увеличи незаконната сеч – твърдение, което индустрията категорично отхвърля".
И у нас предупреждават. Дори аз писах постинг [ https://kvg55.blog.bg/zabavlenie/2022/09/27/v-bylgariia-vchera-i-dnes.1836105 ] за изсичането на българската гора.
Руският природен газ бил недемократичен, авторитарен и смрадлив. Освен това е въглеводород и разваля климата. Затова се отказахме от него.
Сега ще се отопляваме с родна демократична дървесина 
image

Спомням си като дете уюта на тази топлина родена от горенето на дървата, отблясъка на огъня по стената (на село през зимата често гаснеше електричеството), плоската тухла, която винаги стоеше на края на печката, с която баба ми топлеше краката, когато се връщах премръзнал от пързалката; или си завирах краката във фурната на печката; вкусните печени картофи; чайника с липов цвят, който като тухлата постоянно стоеше в края на печката; също и тенджерата с вода; чистенето на печката и кюнците; и на комина; ходил съм да "бера" дърва с дядо и баща ми в началото на есента; участвал съм в рязането, цепенето и подреждането на дървата под навеса на сушина; дървесната пепел се разпръскваше из градината като тор; а споменът за миризмата и вкуса на печен на машата в жарта на печката суджук е неизличим; и пищенето на дървесните червеи;
Романтика!
"Изсичането на защитени гори, за да се гарантира енергийна сигурност, е "лудост" и "много, много разрушително", казва Каталин Родикс, активист за биологичното разнообразие от "Грийнпийс" Унгария, който посочи, че горите в Унгария вече са били повредени от екстремните горещини това лято.
Кампаниите казват, че дърводобивът и монокултурните насаждения могат да навредят на биоразнообразието и ще затруднят постигането на климатичните цели, тъй като в момента горите действат като основния въглероден абсорбатор в ЕС. Те също така посочват, че изгарянето на дърва отделя вредни замърсители, включително фини прахови частици, което е свързано с редица здравословни състояния", прозаично пише списанието.
Отоплението на дърва ще върне на западноевропейците човешката душевност у тях. Спомена за детството у по възрастните и ново преживяване за младите.
"А говорител на Европейската комисия казал, че Брюксел "е наясно" с медийни съобщения, предупреждаващи за потенциално увеличение на сечта в страни като Унгария, но не може да потвърди, че има подем и че има някаква връзка с енергийната криза".
И с какво да има връзка сечта на дървета, освен с липсата и увеличаване цената на газта и електричеството? Че еврочиновниците и в частност тези от еврокомисията са тъпи е известно, ама чак да не могат да направят една мисловна връзка между вековният източник на енергия дървесината, който отново става актуален и причините за това.
Списанието пише за увеличаване на "незаконната сеч" в Румъния, която даже била "обект на процедура на ЕС за нарушение, тъй като не е успяла да спре незаконната сеч в своите защитени гори от "Натура–2000". Пише за Словакия, която "вече регистрира ръст на незаконната сеч и кражбите на дърва през лятото, според съобщения в местните медии".
В "Унгария, която е силно зависима от руския газ, през август премахна разпоредбите, които предпазваха защитените гори от изсичане", пояснява изданието.
Латвия разрешила изсичането на по–млади дървета, докато литовското министерство на околната среда поискало от държавната горска компания да увеличи добива, за да подпомогне доставките на биоенергия в страната.
В Естония "Поради политическа нерешителност не е имало увеличение на добива в естонските гори от началото на войната в Украйна", казва Хенрик Валя, главен изпълнителен директор на Асоциацията на естонската горска и дърводобивна промишленост.
"Но предвид ситуацията би било полезно и необходимо", констатирал директорът.
Нямало увеличение на сечта в Швеция и Финландия.
Полша "много хора" са заети да режат дървета, за да съберат достатъчно дърва за зимата, каза Пьотр Сергией, говорител на неправителствената организация Polish Smog Alert. Фактическият лидер на страната Ярослав Качински миналия месец насърчи хората "да изгарят почти всичко, разбира се, освен гумите и подобни вредни неща", за да се стоплят на фона на задаващия се недостиг на въглища, който ще засегне около 2 милиона домакинства", пише Politico за тези държави.
А за българската "дървена мафия", която може би е една от най–наглите и безогледни в бранша в света, нищо не споменават.
Явно за света и в частност за списанието Politico, България е държава на гъза на географията.
image

Гъзът на географията 

Дърводобивът имал и положителна страна и притесненията на екоактивистите били неоснователни, твърди списанието.
"Пелетите се произвеждат основно от остатъци от дървообработващата промишленост. Тъй като това е вторична биомаса, тя няма въздействие върху устойчивостта на горите", каза Ирене Ди Падура, политически директор в индустриалната асоциация "Bioenergy Europe", добавяйки, че "биоенергията никога не е била , и в бъдеще няма да бъде двигател за увеличаване на дърводобива", цитира изданието.
Хенрик Валя от Естония твърди, че тъй като нискокачествената дървесина "може да се използва за заместване на изкопаемите и руските горива, увеличаването на дърводобива трябва да се разглежда като потенциално решение, а не като проблем. Замяната на стари управлявани гори с млади гори в дългосрочен план също ще бъде от полза за "улавянето" на въглерода, което е жизненоважно за справяне с изменението на климата".
"Проблемът е тук, за да остане, контрира Пиджън от неправителствената организация "Fern".
Част от дърводобива е "донякъде неизбежна", докато правителствата не предприемат необходимите стъпки за намаляване на потреблението на енергия като цяло, като инвестиране в по–добра изолация на дома и термопомпи. Но плащането на енергийни компании да произвеждат електричество от биомаса трябва да се избягва – тъй като това води до още повече сеч, твърди екозащитникът.
Е те такива "дървени" електроцентрали и в изостанала България няма. И никога не е имало.

https://www.politico.eu/article/energy-crisis-winter-europe-forest/




Гласувай:
14


Вълнообразно


1. missana - Ще видят сметката
22.10.2022 19:23
и на горите!
цитирай
2. mt46 - ...
22.10.2022 19:26
Навярно всяка политическа лудост или глупост е следствие от друга...
цитирай
3. kvg55 - До 1. missana
22.10.2022 20:10
Е, е! Правим го отдавна.
цитирай
4. kvg55 - До 2. mt46
22.10.2022 20:18
Прав си. Всичко в света е навързано.
цитирай
5. sorossadistfucking - Грета мълчи защото и еколозите мълчат.
23.10.2022 07:59
Кимур, дръва, храсти, сЯно, плява, всичко ще мине през печките и от там в оная дупка...
Озоновата.
цитирай
6. kvg55 - До 5. sorossadistfucking
23.10.2022 11:22
Те "Зелените" бяха едни от яростните борци срещу руския газ.
цитирай
7. krumbelosvet - САЩ, Китай и Индия
04.10.2023 13:16
отказват ли се от въглеводите?
цитирай
8. kvg55 - До 7. krumbelosvet
04.10.2023 15:16
Е, не се отказват. Не са глупави.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5752809
Постинги: 2808
Коментари: 25794
Гласове: 34176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031